VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
REPRODUKCIJA PASA I VEŠTAČKO OSEMENJAVANJE PASA ZAMRZNUTOM SPERMOM

Vodič za vlasnikePolni ciklus kuje obeležen je mnogim specifičnostima koje odgajivači moraju poznavati kako bi uspešno provodili parenje i održavali odgoj štenadi.
Znakove prvog polnog ciklusa kuja pokazuje u starosti 5 do 7 meseci zavisno od rase.
Polni ciklus je podeljen na 4 faze sa značajnim osobinama, a to su

PROESTRUS
ESTRUS
METESTRUS
ANESTRUS

Sve ove faze su obeležene svojim specifičnostima koje moramo poznavati kako bi odredili optimalni termin za parenje kuja.

Osim uobičajenih znakova koje vlasnici kuja sami prepoznaju, važno je uraditi vaginalni bris kuje koji pomaže u odredjivanju optimalnog termina za parenje. Ovim postupkom i pregledom ćelija utvrđujemo o kojoj fazi polnog ciklusa se radi i u kojem terminu kuju treba pariti.

Osim vaginalnog brisa i pregleda ćelija u dijagnostici estrusa koristimo i metodu određivanja nivoa polnih hormona koji su od velikog značaja za uspeh parenja.
Hormoni se određuju u krvi vrednostima njihovog nivoa koji nas upućuju na faze u kojim se kuja nalazi tokom polnog ciklusa.
Hormonalni sistem kuja je vrlo specifičan i zajedno sa vaginalnim brisom pomaže u tačnom procenjivanju optimalnog termina za parenje koje završava prirodnim parenjem ili veštačkim osemenjavanjem.

Prirodno parenje obavljaju sami partneri, mužjak i ženka, sa ili bez pomoći vlasnika.

Veštačko osemenjavanje možemo obaviti nativnom spermom u utvrđenim terminima, ili duboko zamrznutom spermom.
Možemo navesti da smo jedini uspeli dobiti legla pasa posle osemenjavanja zamrznutom spermom. Ovaj postupak je vrlo složen i zahteva brojne radnje koje se izvode u specijalizovanim ustanovama kao sto je naša uz saradnju sa Centrima za VO.

Veštacko osemenjavanje nije bezazlen zahvat i moraju ga izvoditi stručne osobe vodeći racuna o kuji i mužjaku pazeći pri tom da sam postupak ne dovede do povrede pasa i pomoćnika.
Naše dugogodižnje bavljenje ovom problematikom pokazalo je da su rezultati uspešnosti veštackog osemenjavanja jednaki pa čak i veći nego kod prirodnog parenja i iznose oko 80%, obzirom na predradnje koje podrazumevanju pregled vaginalnog brisa i odredjivanja nivoa hormona u krvi.
Ovakav način osemenjavanja ne škodi ni kuji ni mužjaku tako da se sledeće parenje moze obaviti prirodnim ili veštačkim načinom zavisno od trenutnih okolnosti.
U postupku izvođenja veštačkog osemenjavanja mora se uraditi kompletan pregled sperme mužjaka SPERMOGRAM i tom prilikom utvrdii kvalitet sperme koji podrazumeva izgled ejakulata, broj spermatozoida, gustoću, masovnu i progresivnu pokretljivost, kao i eventualne strane primese, deformisane i mrtve spermatozoide.
Ukoliko kvalitet sperme zadovoljava pristupamo veštačkom osemenjavanju.

Kontrolu uspešnosti prirodnog ili veštačkog osemenjavanja vršimo prvi put ultra zvukom 28 do 30 dana od parenja.

Ukoliko je kuja ostala skotna provodimo dalje mere praćenja i održavanja graviditeta koji podrazumeva utvrđivanja bakteriološkog stanja porođajnog kanala i mleka skotne kuje, eventualno lečenje prema utvrđenom antibiogramu, vakcinaciju kuje mrtvom vakcinom u toku graviditeta, prepisivanje pravilne ishrane i nege skotne kuje.

Ovaj postupak provodimo jedini u veterinarskoj medicini a baziran je na naučnim istraživanjima i ogromnoj praksi na velikom broju skotnih kuja. Radovi iz ove oblasti objavljeni su u stručnoj i popularnoj literaturi tako da je naže znanje dostupno stručnoj i kinoložkoj javnosti.

Najuzbudljiviji deo celokupnog provedenog procesa u polnom ciklusu kuje je porodjaj do kojeg dolazi posle 62 do 64 dana od dana parenja ili VO.

Često je za uspesan porodjaj potrebna pomoć veterinara tako da su naže pacijentice pod stalnom kontrolom u poslednjih desetak dana, a kontakti i razmena informacija sa vlasnicima skotne kuje su gotovo svakodnevni.
Pomoć kuji prilikom porođaja mora biti stručna, efikasna i dovoljno energična da bi se uspešno završio.
Nisu retke komplikacije koje su posledica nestručne pomći i neznanja koje dovode u pitanje život same kuje i njenih potomaka.

U kratkom prikazu osobina polnog ciklusa kuje moramo napomenuti da su poremećaji u polnom ciklusu kuja veoma brojni i raznovrsni, tako da se ne može primenjivati ustaljeni postupak, već ga treba prilagođavati i rešavati gotovo kod svake kuje posebno.

Znanjem, iskustvom i iz ove oblasti stekli smo poverenje mnogih vlasnika kuja i odgajivača, a mnogi potomci kuja osemenjenih i porođenih u našoj klinici priuštili su neopisivu radost mnogim ljubiteljima pasa.